Peklowanie na mokro polega na rozpuszczeniu peklosoli w wodzie i zanurzeniu w takim roztworze kawałka mięsa. Pozostaje kwestia odpowiednich proporcji, poniżej znajdziesz odpowiedź, ile soli peklowej na litr wody do szynki należy dodać w celu uzyskania odpowiedniego roztworu.
Ile peklosoli na 1 kg mięsa
Przyjmuje się, że na 1 kg mięsa powinno się używać około 500 – 800 ml solanki. Należy więc zważyć mięso i rozpuścić około 100 gramów soli peklowej na każdy litr użytej wody.
Solanka do mięsa, ile soli na litr wody
Jak powinna być wykonana solanka do mięsa, ile soli na litr wody należy dodać, aby powstała odpowiednia zalewa do peklowania mięsa?
Na każdy kilogram mięsa potrzebujemy roztworu sporządzonego z 0,4 litra wody wymieszanej z 40 g soli i 2 g saletry potasowej. W odmierzonej ilości wody warto przygotować i ostudzić wywar z przypraw:
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- gorczyca, kolendra lub majeranek według uznania.

Przyjmuje się, że optymalna temperatura, w której powinno przebiegać peklowanie mięsa do wędzenia to przedział 2 – 7 st. C. Powyżej 7 st. C zwiększa się ryzyko popsucia solanki, a poniżej 2 st. C peklowanie zachodzi wolno.