Na czasie Żywność

Zupa- barszcz ukraiński z ziemniakami

barszcz ukraiński z ziemniakami

Świetna i sycąca zupa – barszcz ukraiński z ziemniakami, dzięki zróżnicowanym składnikom warzywnym jest świetną propozycją na obiad, możliwą do zrealizowania niezależnie od pory roku. Potrzebujesz pomysłu na nową propozycję do menu, ale nie wiesz jak ugotować barszcz ukraiński, który będzie trafiał w gusta domowników? W zależności od regionu barszcz gotuje się nieco inaczej, stosując odmienne proporcje składników. W przypadku bogatego składu przypomina niemal gęste danie jednogarnkowe. Duży wpływ na to, ile czasu gotować zupę będzie miał rodzaj mięsa użytego do bulionu.

Bazą do ugotowania zupy może być zarówno mięso:

  • drobiowe (kurczak, indyk, kaczka, gęś)
  • żeberka wieprzowe.

Jak długo gotować fasolę na barszcz ukraiński?

Chcąc wykorzystać do ugotowania barszczu ukraińskiego fasolę typu Jaś, trzeba ją wcześniej namoczyć w wodzie przez całą noc i po odcedzeniu dodać na początku gotowania razem z burakami, marchewką i resztą warzyw. Na pytanie jak długo gotować należy fasolę Jaś do miękkości, odpowiedź brzmi około 40 minut.

Czytaj dalej, by poznać sprawdzony sposób na to, jak zrobić tą sycącą i pyszną zupę. Poniżej podstawowy przepis na to, jak ugotować barszcz ukraiński z ziemniakami, dużą ilością warzyw, z fasolą, zabielany śmietaną.

Ile wody do barszczu ukraińskiego?

Na objętość 2 – 2,5 litra wody zaleca się użycie około 500 g mięsa. Do garnka z wodą wkładamy mięso i wrzucamy świeżo mielony czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Ile czasu gotować mięso do barszczu ukraińskiego? Gotujemy mięso pod przykryciem przez minimum 30 minut, jeśli zachodzi taka potrzeba można zebrać szumowiny łyżką cedzakową. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki warzywne barszczu ukraińskiego:

  • 3 buraki (pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • 2 średniej wielkości marchewki pokrojone np. na plasterki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • fasola typu Jaś (namoczona wcześniej w wodzie przez całą noc).
barszcz ukraiński jak ugotować

Po kolejnych 10 minutach gotowania dodajemy także pozostałe składniki wymagające krótszej obróbki cieplnej, czyli:

  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1/4 główki posiekanej kapusty włoskiej.

Jak ugotować barszcz ukraiński z ziemniakami?

Jeśli wybraliśmy wersję barszczu z fasolą, możemy użyć także gotowej fasoli z puszki, wówczas dopiero na tym etapie dodajemy 1/2 puszki fasoli białej lub czerwonej.

Ile czasu gotować barszcz ukraiński?

Na małej mocy palnika gotujemy barszcz ukraiński z ziemniakami przez kolejne 20 minut, po czym wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości, a po rozdrobnieniu wrzucamy ponownie do gotującej się zupy. Na tym etapie do barszczu dodaje się przecier pomidorowy (400 g) i doprawia zupę do smaku solą, pieprzem czy majerankiem. W 100 ml śmietany 18% rozprowadza się łyżkę mąki pszennej i po zahartowaniu w gorącej zupie, mieszaninę wlewa się do garnka. Jeszcze przez minimum 5 minut należy utrzymywać wrzenie. Na koniec warto dodać szczyptę cukru i sok z połowy cytryny lub dolać nieco octu.

Bardzo często barszcz ukraiński z ziemniakami podawany jest na obiad z:

  • bułeczkami przygotowanymi na parze
  • pierożkami
  • krokietami
  • pieczywem
  • kluskami
  • kaszą.

Do dekoracji talerza może posłużyć jajko ugotowane na twardo, przekrojone na pół, kleks ze śmietany oraz posiekana natka pietruszki czy koperek.

To cię zainteresuje.....