Jedną z tradycyjnych polskich zup, którą błyskawicznie zrobisz w Thermomix jest krupnik, dowiedz się, jak zrobić doskonały krupnik oparty na bulionie warzywnym lub drobiowym, z dodatkiem kaszy jęczmiennej, przypraw i warzyw. Dla osób na diecie zalecany jest taki właśnie niskokaloryczny krupnik bez mięsa Thermomix, delikatny w smaku i lekkostrawny. W dalszej części wpisu, znajduje się szybki przepis na znakomitą zupę krupnik, którą przygotowuje się w niecałą godzinę.
Pyszna zupa krupnik Thermomix – składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1100 g wody
- 200 g ziemniaków obranych, płukanych i pokrojonych w kostkę
- 100 g pora pokrojonego w plasterki
- 100 g marchewki w talarkach
- 60 g obranej cebuli w ćwiartkach
- 50 g selera
- 20 g masła
- 10 g koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 5 g soli
- 2 g pieprzu.
Jak wykonać zupę krupnik:
Przygotowanie zupy w urządzeniu Thermomix zaczyna się od rozdrobnienia warzyw: cebuli, marchwi, selera. Na pytanie, ile czasu rozdrabnia się je na obrotach 5, odpowiedzią jest czas 5 sekund. Następnie należy dodać masło i pora, dusić przez 5 minut/ Varoma/ obroty 3. Po dodaniu pozostałych składników i doprawieniu do smaku, gotować przez 30 min./ 100 st. C/ obroty wsteczne 1. Tak ugotowany krupnik Thermomix, najlepiej smakuje podany z kromką świeżego pieczywa. Zupę można oczywiście udekorować w talerzu posiekanym lubczykiem lub świeżą natką pietruszki.
Jakie dodać do zupy krupnik?
Jeśli chcielibyśmy wzbogacić zupę krupnik o wkładkę mięsną, sprawdzi się tutaj np. delikatna pierś z kurczaka. Na takie proporcje składników wystarczy dodać 200 g piersi pokrojonej w kostkę, gotować przez 30 min./ 100 st. C/ obroty wsteczne 1. Na podobnych obrotach zrobisz zupę brokułową w Thermomixie.
Dodając suszone grzyby do krupniku w urządzeniu Thermomix, uzyskamy oryginalny smak i głęboki aromat zupy. Wystarczająca ilość to ok. 50 g suszonych borowików lub podgrzybków. Uprzednio należy je moczyć w wodzie przez kilka godzin, a następnie razem z tą wodą gotować wraz z pozostałymi składnikami zupy przez 30 min./ 100 st. C/ obroty wsteczne 1.