jabłecznik

Apetyczny deser, który błyskawicznie można przygotować o każdej porze roku, to jabłecznik Thermomix, najlepiej smakuje podany w duecie z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Zwieńczony puszystą pianą z białek i kruszonką, klasyczny jabłecznik Thermomix, stanowi kruchy maślany spód, na którym znajduje się masa jabłkowa z nutą cynamonu. Istnieje wiele zmodyfikowanych przepisów na fantastyczny jabłecznik, każdy znajdzie swoją ulubioną wersję.

W tym wpisie poznasz szybki przepis na znakomity jabłecznik z budyniem w urzadzeniu Thermomix, który zaskoczy smakiem rodzinę i przyjaciół. Oto lista potrzebnych składników, na formę o wymiarach 33cm x 23cm:

Kruche ciasto na jabłecznik:

  • 500 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 20 g gęstej śmietany
  • 3 g soli.

Masa jabłkowa:

  • 1500 g obranych jabłek, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych na ćwiartki
  • 10 g cukru
  • 5 g cynamonu.

Piana z białek:

  • 5 białek
  • 100 g cukru
  • 80 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru.

Szczegółowy opis, jak zrobić w urządzeniu Thermomix jabłecznik z budyniem oraz wskazówkę, ile czasu powinien się piec, znajdziesz poniżej.

Sposób wykonania klasycznego jabłecznika

  1. Oddzielamy do osobnych miseczek białka i żółtka jaj. Białka będą później ubite na pianę.
  2. Składniki podane w punkcie kruche ciasto na jabłecznik mieszamy w naczyniu Thermomix przez 2 min./ obr. 5. Po wyjęciu z naczynia ciasto dzielimy na 2 nierówne części tj. w stosunku ⅓ i ⅔. Mniejszą kulę ciasta zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez 1 h (będzie później ścierane na tarce o dużych oczkach).
  3. Większą częścią ciasta wyklejamy formę wyłożoną papierem do pieczenia i schładzamy w lodówce przez 1 h.
  4. Ze względu na dużą ilość jabłek, do rozdrabniania dzielimy je na 2 porcje. Kolejno wkładamy porcje do naczynia Thermomix, siekamy przez 15 sek./ obr. 4, po czym przekładamy do osobnej miski, posypujemy cukrem i odstawiamy na 1 h. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku.
  5. Zakładamy motylek w czystym naczyniu Thermomix i ubijamy białka z solą przez 4 min./ obr. 4 do uzyskania puszystej piany.
  6. Po tym czasie przez otwór w pokrywie zaczynamy stopniowo wsypywać proszek budyniowy i cukier, mieszamy 2 min./ obr. 4.
  7. W piekarniku rozgrzanym do 180 st. C podpiekamy przez 8 min. schłodzone w formie ciasto.
  8. Po upieczeniu wykładamy równomiernie jabłka, posypujemy cynamonem, na wierzchu wykładamy pianę z budyniem i wygładzamy.
  9. Teraz ciasto wyjęte z zamrażarki ścieramy na samą górę.
  10. Pieczemy jeszcze 50 min. w temp. 180 st. C.

To cię zainteresuje.....