Apetyczny deser, który błyskawicznie można przygotować o każdej porze roku, to jabłecznik Thermomix, najlepiej smakuje podany w duecie z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Zwieńczony puszystą pianą z białek i kruszonką, klasyczny jabłecznik Thermomix, stanowi kruchy maślany spód, na którym znajduje się masa jabłkowa z nutą cynamonu. Istnieje wiele zmodyfikowanych przepisów na fantastyczny jabłecznik, każdy znajdzie swoją ulubioną wersję.
W tym wpisie poznasz szybki przepis na znakomity jabłecznik z budyniem w urzadzeniu Thermomix, który zaskoczy smakiem rodzinę i przyjaciół. Oto lista potrzebnych składników, na formę o wymiarach 33cm x 23cm:
Kruche ciasto na jabłecznik:
- 500 g mąki pszennej
- 130 g cukru pudru
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 5 g proszku do pieczenia
- 20 g gęstej śmietany
- 3 g soli.
Masa jabłkowa:
- 1500 g obranych jabłek, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych na ćwiartki
- 10 g cukru
- 5 g cynamonu.
Piana z białek:
- 5 białek
- 100 g cukru
- 80 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru.
Szczegółowy opis, jak zrobić w urządzeniu Thermomix jabłecznik z budyniem oraz wskazówkę, ile czasu powinien się piec, znajdziesz poniżej.
Sposób wykonania klasycznego jabłecznika
- Oddzielamy do osobnych miseczek białka i żółtka jaj. Białka będą później ubite na pianę.
- Składniki podane w punkcie kruche ciasto na jabłecznik mieszamy w naczyniu Thermomix przez 2 min./ obr. 5. Po wyjęciu z naczynia ciasto dzielimy na 2 nierówne części tj. w stosunku ⅓ i ⅔. Mniejszą kulę ciasta zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez 1 h (będzie później ścierane na tarce o dużych oczkach).
- Większą częścią ciasta wyklejamy formę wyłożoną papierem do pieczenia i schładzamy w lodówce przez 1 h.
- Ze względu na dużą ilość jabłek, do rozdrabniania dzielimy je na 2 porcje. Kolejno wkładamy porcje do naczynia Thermomix, siekamy przez 15 sek./ obr. 4, po czym przekładamy do osobnej miski, posypujemy cukrem i odstawiamy na 1 h. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku.
- Zakładamy motylek w czystym naczyniu Thermomix i ubijamy białka z solą przez 4 min./ obr. 4 do uzyskania puszystej piany.
- Po tym czasie przez otwór w pokrywie zaczynamy stopniowo wsypywać proszek budyniowy i cukier, mieszamy 2 min./ obr. 4.
- W piekarniku rozgrzanym do 180 st. C podpiekamy przez 8 min. schłodzone w formie ciasto.
- Po upieczeniu wykładamy równomiernie jabłka, posypujemy cynamonem, na wierzchu wykładamy pianę z budyniem i wygładzamy.
- Teraz ciasto wyjęte z zamrażarki ścieramy na samą górę.
- Pieczemy jeszcze 50 min. w temp. 180 st. C.