Bułeczki cynamonowe Thermomix to pyszny deser na każdą okazję. Doskonale sprawdzą się o każdej porze roku, jednak dodatek cynamonu świetnie wpasuje się w chłodniejsze dni. Jak zrodzić bułki cynamonowe Thermomix? Jak długo trzymać w piekarniku szwedzkie bułeczki cynamonowe Thermomix. Ile czasu wyrabia się ciasto na ślimaki cynamonowe Thermomix?
Domowe bułeczki cynamonowe Thermomix lub też ślimaczki cynamonowe thermomix,
to zdecydowanie świetny pomysł na niedrogi wypiek dla całej rodziny. Nie są trudne do przygotowania, więc warto upiec je, jako słodką przekąskę do kawy. Można polać upieczone bułki cynamonowe Thermomix cienką polewą lukrową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi, dla chrupania (można też użyć orzechów pekan, orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych lub orzechów włoskich).Wówczas cinnabons i przepis na nie będzie urozmaicony o ulubione składniki.
Jak zrobić szwedzkie bułeczki cynamonowe Thermomix
Jeśli nie wiesz jak zrobić szwedzkie bułeczki cynamonowe Thermomix, to rozpocznij od zgromadzenia składników. Przygotuj:
- 250 ml mleka,
- 20 g drożdży,
- 80 g cukru,
- 500 g mąki pszennej,
- 70 g masła,
- 2 jaja,
- szczyptę soli,
- 150 g brązowego cukru,
- 3 łyżki cynamonu,
Jak długo przygotowuje się ciasto na ślimaki cynamonowe? Około 30 minut. Przepis narolki cynamonowe rozpocznij od zrobienia ciasta drożdżowego. Aby to zrobić, umieść mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki w misie Thermomix. Podgrzewaj wszystko razem przez 3 minuty w temperaturze 37 stopni. Spowoduje to, że drożdże zaczną pracować , a następnie pozostaw je na 15 minut. W międzyczasie rozpuść masło, które będzie użyte do ciasta i odstaw w inne miejsce. Następnie dodaj pozostałą mąkę, jajka i sól. Teraz wystarczy wyrabiać ciasto przez 5 minut. Następnie dodaj roztopione masło, ponownie zagnieść i przełóż całość do innej miski. Odstaw na 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie, w misce Thermomixa wymieszaj brązowy cukier, cynamon i masło w trybie 10 sekund/obroty 4. W trakcie wyrabiania, przystąp do przygotowania kremu cynamonowego.
Ile czasu wyniesie jego zrobienie? Około 20 minut. W misce wymieszaj roztopione masło z brązowym cukrem i 2 łyżkami cynamonu. Warto schłodzić krem 15 minut przed użyciem, aby był bardziej zbity i łatwiejszy do rozprowadzenia. Po tym czasie, nie przerywając ugniatania, zaczynamy dodawać po łyżce miękkiego masła i wyrabiamy przez 15 minut. Miskę szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (ciasto musi być umieszczone w ciepłym miejscu). Ciasto na cynamonowe rollsy należy delikatnie rozwałkować i nadać odpowiedni kształt. Ślimaki cynamonowe thermomix pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.