gulasz Thermomix

Zupa gulasz Thermomix to rozgrzewające i sycące danie, które doskonale nadaje się zarówno na większe imprezy rodzinne, jak i na nieco mniejsze spotkania. Ile czasu potrzebujesz, aby przygotować pyszną potrawę, jaką jest zupa węgierska? Jak ją zrobić i jakich składników potrzebujesz? Inna znakomitą zupą jest barszcz ukraińsku, który również można znaleźć na blogu.

Przepis na potrawę, jaką jest zupa gulaszowa Thermomix

Aby wykonać przepis na danie, jakim jest zupa gulaszowa Thermomix, przygotuj następujące produkty:

  • 500 g mięsa wołowego do gulaszu, 
  • 40 g smalec wieprzowy,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 30 g koncentratu pomidorowego,
  • wodę,
  • 150 g papryki zielonej,
  • 150 g papryki czerwonej,
  • 200 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  •  2 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 łyżki zmielonej papryki słodkiej i ostrej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1,5 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

Jak zrobić to sycące danie?

Do naczynia urządzenia kuchennego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić w trybie 4 s/obroty 5. Za pomocą szpatułki zeskrob składniki na boki naczynia miksującego. Dodaj paprykę, cayenne, kminek, majeranek, smalec i gotuj w temperaturze 120 stopni przez 4 minuty. Dorzuć również mięso, koncentrat pomidorowy i duś przez 10 min w 120 stopniach Celsjusza, w trybie obroty wsteczne 1. Teraz czas na pomidory, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz resztę przypraw i wymieszaj przez 35 minut w 100 stopniach Celsjusza w programie obroty wsteczne. Dodaj ziemniaki i gotuj przez 10 min w 100 stopniach/wsteczne obroty 1. Następnie dorzuć zieloną i czerwoną paprykę i gotuj 8 min w 100 stopniach i trybie wsteczne obroty 1. Ile czasu zajmuje przyrządzenie potrawy? Zupa gulaszowa Thermomix jest gotowa mniej więcej po godzinie. Można ją doprawić większą ilością pieprzu Cayenne, aby była bardziej pikantna.

Jak długo przygotowuje się potrawę, jaką jest zupa węgierska?

Tradycyjna zupa węgierska wykonywana jest przez około 2 godziny. Jej bazę stanowi mięso, papryka, cebula i smalec. Często jest wzbogacana ziemniakami lub makaronem, aby była bardziej sycąca. Zupa węgierska finalnie wychodzi ostra i rozgrzewająca, a mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Danie, podobnie jak polski bigos, najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień, więc warto przygotować większą porcję.

To cię zainteresuje.....