Masło orzechowe

Masło orzechowe Thermomix to tani i łatwy sposób na przygotowanie nie tylko pysznego smarowidła, ale również dodatku do dań i deserów. Szybkie przepisy z masłem orzechowym przydadzą się każdemu, zwłaszcza nieco zapracowanym osobom. Jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich? Ile czasu robi się domowe masło orzechowe? Następnym przepisem są gotowane frytki w piekarniku.

Domowe masło orzechowe jest zawsze najlepsze. W Thermomixie można je łatwo zmiksować na gładki krem. Wiele z tych kupowanych w sklepie past do smarowania ma zupełnie niepotrzebne dodatki i są drogie. W Thermomixie zrobimy je szybko i tanio. Jak długo robi się masło orzechowe Thermomix? Zaledwie w kilka minut.

Przepis na masło orzechowe Thermomix

Przepis na masło orzechowe Thermomix jest łatwe w wykonaniu. Potrzebujesz zaledwie dwóch składników:

  • 400 g orzeszków ziemnych bez soli,
  • pół łyżeczki soli himalajskiej

Wybierz orzeszki ziemne wysokiej jakości. Warto zwrócić uwagę na skład i przypilnować, aby nie miały oleju palmowego, soli, czy też innych dodatków. Jak zrobić masło orzechowe Thermomix? Wsyp orzeszki ziemne do urządzenia kuchennego, dodaj łyżeczkę soli himalajskiej i miksuj przez 30 sekund, obroty 10. Następnie zeskrob powstałe grudki ze ścianek i mieszaj szpatułką do uzyskania pożądanej konsystencji (2 minuty). Sprawdź, czy konsystencja i smak są odpowiednie. W razie potrzeby dodaj szczyptę soli lub oleju, jeśli masło nie jest wystarczająco słone lub zbyt gęste. Unikaj oleju palmowego. I w ten właśnie sposób, domowe masło orzechowe gotowe w kilka minut. Jeżeli słodycze są naszym ulubionym przysmakiem to warto spróbować muffinki waniliowe.

Szybkie przepisy z masłem orzechowym

Kiedy mamy już gotowe smarowidło, warto zerknąć na szybkie przepisy z masłem orzechowym. Domowe masło orzechowe może być dodawane do różnych potraw, takich jak batony granola, daktyle pokryte czekoladowym masłem orzechowym, czy też smoothie.

Masło orzechowe Thermomix

Doskonale sprawdzi się również jako smarowidło do kanapek, czy też naleśników. Pamiętaj, że należy przechowywać je w lodówce do 10 dni.

Ile czasu przygotowuje się masło orzechowe z orzechów włoskich?

Można także przygotować masło orzechowe z orzechów włoskich. Ile czasu będziesz potrzebował, aby wykonać to zadanie? Dosłownie kilka minut. Zimne orzechy wsyp do misy urządzenia kuchennego (500 g). Dodaj olej, sól, uruchom miksowanie na maksymalne obroty i dociśnij ubijakiem. Daj sobie czas i nie spiesz się. Po około 2 minutach grudki zaczną się upłynniać. Jeśli masz suszone orzechy, dodaj do misy thermomiksu 2-4 łyżki dowolnego oleju roślinnego. Masło orzechowe z orzechów włoskich gotowe!

To cię zainteresuje.....